Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler och fler svenskar får implanterbar defibrillator

Publicerad: 25 augusti 2010, 13:04

Antalet svenskar som fick en ny implanterbar defibrillator ökade kraftigt förra året. Men användningen motsvarar fortfarande inte det medicinska behovet, enligt kardiologen Fredrik Gadler.


Implanterbara defibrillatorer, ICD, används hos hjärtsvikts­patienter med hög risk att drabbas av hjärtstopp. Defibrillatorn övervakar patientens hjärtrytm och avger en potentiellt livräddande elektrisk stöt vid allvarliga rytmrubbningar.

Användningen av ICD har länge varit låg i Sverige jämfört med andra länder. Men färska siffror från Svenska ICD- och pacemakerregistret visar att antalet implantationer år 2009 var 10,8 per 100 000 invånare. Det är en ökning med 30 procent jämfört med år 2008.

Fredrik Gadler, som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och en av de ansvariga för registret, anser att ökningen är glädjande. Samtidigt pekar han på att många patienter som skulle ha nytta av ICD fortfarande inte får tillgång till behandlingen.

- I Danmark, där användningen sannolikt är mer adekvat, ligger implantationsfrekvensen kring 17,5 per 100 000 invånare, säger Fredrik Gadler.

Han konstaterar också att det finns stora skillnader mellan landstingen i Sverige. I Stockholm gjordes till exempel 14,8 implantationer per 100 00 invånare jämfört med 5,6 i Västra Götalandsregionen.

- Ur rättvisesynpunkt är de här skillnaderna beklagliga. Förhoppningsvis kommer de att jämnas ut i takt med att medvetenheten om behandlingen ökar i sjukvården. Man kan också hoppas på att sjunkande priser på defibrillatorerna leder till ökad användning. Den tendensen går möjligen redan att se, säger Fredrik Gadler.

Det landsting som sticker ut tydligast i statistiken är Blekinge, där förra året 21 individer per 100 000 invånare fick en ny defibrillator år 2009. Det är en ökning med 147 procent sedan år 2008.

Enligt Carl-Magnus Pripp, ställförträdande verksamhetschef på thoraxcentrum vid Blekingesjukhuset i Karlskrona och Karlshamn, är det resultatet av en medveten satsning i enlighet med nationella riktlinjer.

- Vi har anställt en duktig arytmolog, som har fått igång implantationsverksamheten. Det är en bra utveckling att vi i Blekinge närmar oss andra delar av Europa i detta avseende, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev