Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fler patienter besöker akuten

Publicerad: 21 december 2009, 15:02

Fler besök på vårdcentralerna ger inte färre besök på akutmottagningarna. Orsaken är en förändrad attityd bland patienterna, enligt ansvariga chefer i vården.


Stockholms läns landsting har som uttalad ambition att styra om vårdbesöken från akutmottagningarna till primärvården. Förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att antalet läkarbesök på vårdcentralerna har ökat med 20 procent mellan 2007 och 2009. Nyheten fick stort genomslag och har lett till en intensiv debatt bland Dagens Medicins läsare.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att antalet besök på akutmottagningarna också har ökat kraftigt under de senaste två åren. Uppgången på 11 procent kan bara delvis förklaras med att Stockholms län har fått fler invånare.

Ansvariga vårdchefer som Dagens Nyheter har intervjuat tror att det ökade antalet läkarbesök beror på en förändrad attityd bland patienterna.

– Behovet är omättligt, det är sjukvårdens dilemma. Många medborgare vill ha den här möjligheten att lätt söka vård, säger Peter Graf, vd för Danderyds sjukhus.

– Vi har en förändrad kultur i samhället. Människor vill ha en ”quick fix”, de har inte tid att vänta. Det behovet har politikerna försökt tillgodose med vårdvalet, men ibland räcker inte det. När vårdcentralen är stängd kommer man hit i stället, säger Susanne Bergenbrant Glas, tillförordnad verksamhetschef för akutkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev