Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler platser på läkarutbildningen

Publicerad: 13 september 2007, 12:35

Regeringen vill se 60 nya nybörjarplatser på läkarutbildningen. De nya platserna ska fördelas på samtliga sex universitet som har läkarutbildning.


Sverige kan inte i längden lösa underskottet på läkare genom att rekrytera från andra länder och inte heller förlita sig på att svenska ungdomar ska fortsätta utbilda sig till läkare utomlands och sedan återvända till Sverige för att arbeta. Det skriver högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg och socialminister Göran Hägglund i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

Därför föreslår regeringen i budgetpropositionen att läkarutbildningen byggs ut med 60 nybörjarplatser från och med 2008. Platserna fördelas på alla de sex universitet som har läkarutbildning.

Det handlar om åtta nya platser vardera vid universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg och Linköping och vid Karolinska institutet och 20 nya platser vid Umeå universitet.

Efter fem år, när varje årskurs på läkarlinjen alltså har 60 fler studenter än i dag, har antalet helårsstudenter ökat med 330.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News