lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler privata vårdcentraler i topp

Publicerad: 2 april 2013, 09:30

Landstingsdrivna vårdcentralen på Blidö får bäst betyg av patienterna. Annars är 14 av de 20 enheterna med toppbetyg privata.


Organisationen Omvård.se har bearbetat den patientenkät som Sveriges Kommuner och Landsting gjorde i höstas. Drygt 111 000 patienter har satt betyg på faktorer som helhetsintryck, bemötande, tillgänglighet och upplevd nytta.

Bland de 20 bästa är 14 vårdcentraler privat drivna och i 8 av 14 undersökta landsting kommer en privat driven enhet högst i rankingen.

– Det är tydligt att patienterna uppskattar sin privat drivna vårdcentral. Det borde leda till eftertanke bland dem som funderar över privata vårdföretagens framtida roll i välfärden, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

Den patientenkät som används är en så kallad mellanårsmätning och omfattar endast 14 landsting och regioner. De som är med är Blekinge, Gotland, Gävleborg, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland.

Uppbyggnaden av webbplatsen omvard.se finansierades av Svenskt Näringsliv. Sedan den 1 januari 2013 finansieras den av intäkter från försäljningen av data till myndigheter och vårdorganisationer.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev