Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler privatanställda nöjda med chefen

Publicerad: 30 oktober 2012, 11:56

Anställda i privata vårdföretag har blivit nöjdare än tidigare med sina chefer. Landstingen rycker fram, visar en undersökning.


Organisationen Sveriges företagshälsor har bearbetat Jobbhälsobarometern och lyft fram vård- och omsorgssektorn. Svaren kommer från 324 anställda i kommuner, 340 i landstingen och 171 i privata företag.

Den negativa uppmärksamheten om Caremas äldreomsorg till trots är de privat anställda ännu mer än tidigare nöjda med sina jobb, ledningen, lönen och den fysiska arbetsmiljön.

– Det är något överraskande, med tanke på debatten, säger Lars Hjalmarsson, vd på Sveriges företagshälsor, som gjort delundersökningen åt Vårdföretagarna.

Men på några punkter viker det neråt för privata sektorn jämfört med 2011 och 2010. Något färre än tidigare tror att deras arbetsplats har en god image i samhället.

Sett över de fem år som Jobbhälsobarometern gjorts är den tydligaste förändringen att de anställda i landstingen är mer positiva till sina arbetsplatser, enligt Lars Hjalmarsson.

Kommunerna däremot går bakåt när det bland annat gäller de anställdas syn på ledningens förmåga att leda verksamheten.

– Det beror säkert på besparingar, konkurrensutsättningar, vårdval och andra förändringar som är större i kommunerna, säger Lars Hjalmarsson.

Anställningstryggheten anses också vara störst i landstingen, hela 77 procent tycker att den är bra. Privata företagen ökar jämfört med tidigare år och hamnar på 70 procent och därefter kommer kommunerna med 69 procent.

Färre än tidigare tycker att jobbet är meningsfullt och viktigt och det gäller i kommuner, landsting och i privata företag. Andelen nöjda 2012 är högst i landstingen.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, tycker att minskningen är oroväckande. Han tror att framställningen av äldreomsorgen i media har påverkat självbilden bland de anställda, säväl privat som offentligt.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev