Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler protester mot Nexiumbeslut

Publicerad: 5 januari 2011, 08:54

Beslutet att ta bort subventionen av magsårsmedicinen Nexium ställer en patientgrupp utan livsavgörande behandling. Det skriver Handikappförbunden och Riksförbundet för mag- och tarmsjuka i ett öppet brev till socialminister Göran Hägglund (KD).


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I brevet uppmanar Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden, och Karin Jonsson, ordförande för Riksförbundet för mag- och tarmsjuka, regeringen att  skyndsamt agera  för att Nexium åter ska omfattas av högkostnadsskyddet. De skriver att Nexium enligt Läkemedelsverkets medicinska expert är  det enda läkemedlet med dokumenterad effekt på blödande magsår  och att 400 personer är helt beroende av medicinen för att förhindra livshotande blödning.

Dessutom menar de båda ordförandena att Förvaltningsrättens avvisande av ett överklagande från Riksförbundet för mag- och tarmsjuka strider mot EU-rätten.

Det var i oktober 2010 som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutade att Astra Zenecas magsårsmedicin Nexium inte längre skulle omfattas av högkostnadsskyddet. Beslutet motiverades med att Nexium är dyrare än andra likvärdiga läkemedel utan att ge bevisat bättre effekt.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News