fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler provtillfällen för utlandsutbildade läkare

Publicerad: 2 maj 2016, 06:00

Från i höst ska nyanlända läkare kunna göra medicinska kunskapsprov i både Umeå och Göteborg vid fyra tillfällen årligen.

Ämnen i artikeln:

Tuleprovet

Det så kallade Tule-provet som hittills kunnat göras två gånger om året på Karolinska institutet görs om och byter namn till medicinska kunskapsprovet.

Ett godkänt prov är ett av kraven för att få svensk legitimation för läkare som utbildats utanför EU/EES. Alternativet är att gå en ettårig kompletteringsutbildning vid någon medicinsk fakultet.

Men det är inte KI som fått Socialstyrelsens uppdrag att skapa det nya provet, utan Umeå universitet.

Idén är att provet görs enligt amerikanska United states medical licensing examination, USMLE, där deltagaren i ett första teoretiskt steg ska kryssa i rätt svarsalternativ. De behöver inte, som i dag, formulera svar själva.

– Det är en välbeprövad testmetod utomlands. Det går snabbt att rätta och man undviker risken för missuppfattningar eller språkliga problem, säger Magnus Hultin, universitetslektor vid Umeå universitet.

De läkare som godkänns i den teoretiska delen går vidare till praktiska prov där de ska visa att de har förmåga att ta anamnes, ställa diagnos och informera patienten på svenska. Det kan även handla om att avläsa EKG eller sy rupturer.

Den första omgången teoriprov startar i oktober, och teoridelen i december.

Provet ska erbjudas en gång per kvartal i Umeå och Göteborg.

Det innebär att möjligheten att göra det medicinska kunskapsprovet ökar. I dag kan det bara göras två gånger om året.

– Vi vill kunna ge snabbare handläggning och beslut än hittills, säger Magnus Hultin.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev