Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler röster om regeringen

Publicerad: 3 oktober 2014, 10:42

Kent Ögren (S) landstingsråd i Norrbotten ger tummen upp för Gabriel Wikström, 29, som ny sjukvårdsminister.


– Det kan väl vara bra med nytt och fräscht i ledande ställning, säger Kent Ögren om Gabriel Wikström.

– Sen kan man ju fundera över innehållet i portföljen. Sjukvård och folkhälsa hör jag rätt mycket ihop, och visst har idrotten en roll att spela för folkhälsan. Men det är ju sjukvården som är den tunga delen.

Känner du till Gabriel Wikström när det gäller sjukvårdsfrågor?

– Nej, jag känner ju honom mest som ordförande i SSU.

Hur skulle du beskriva honom?

– Ung, ambitiös, ett intressant namn helt enkelt.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna:

– Ett fullständigt oskrivet kort. Det kan vara bra, vad vet jag, säger Håkan Tenelius, om sjukvårdsministern Gabriel Wikström.

Håkan Tenelius träffade Gabriel Wikström på förra SSU-kongressen.

– Då sade han att de frågorna ni håller på med är inget vi prioriterar. Vi talade inget alls om sjukvården och vinstfrågan.

Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på Sveriges apoteksförening, följer politiken noga och känner till Gabriel Wikström som ordförande i SSU. Men han har inte sett honom i något apotekssammanhang.

– Vi hoppas att vi ska kunna ha en bra dialog med honom om apotekens roll i vårdkedjan. Det kan ju vara spännande bara det; att han är ny på vårdfrågor. Jag uppfattar honom som en generalist, intresserad av politik i stort. Han är nog intellektuellt rörlig och kan nog lätt sätta sig in i vårdfrågan, säger Henrik Ehrenberg.

Hittade du något i regeringsförklaringen för apoteksbranschen att ta fasta på?

– En av de saker som Stefan Löfven sade handlade om vårdens kompetensförsörjning och där är ju apoteksområdet en väldigt viktig del. Vi har farmaceutbrist i landet och vi behöver med gemensamma krafter se till att folk söker farmaceututbildningarna, att utbildningarna blir attraktiva och att vi har tillräckligt många utbildningsplatser.

– En annan sak är att välfärdsfrågorna och jämlik vård är viktiga för den nya regeringen och där har apoteken mycket att komma med. Det kan vi i apoteksbranschen ta fasta på.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev