Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler sena betalningar när patient får räkning

Publicerad: 9 oktober 2013, 07:34

En faktura från sjukvården glöms lätt bort. För den som inte betalar i tid kan det bli en dyr historia.


Några hundralappar i patientavgift fördubblas snabbt när inkassobolagen lägger på sina avgifter.

– Rent logiskt borde man betala avgiften på en gång men människor tycks glömma eller nedprioritera fakturor på små belopp. En skuld på 100 000 kronor har man bättre koll på än en på 200, säger ­Michael Marchal, vd på inkasso­bolaget ­Visma Collectors, som an­litas av flera landsting.

En skuld till ett landsting avskrivs aldrig utan ligger kvar tills gäldenären, det vill säga den skuldsatta patienten, dör. Att det bara är personer med dålig ekonomi som inte betalar patientavgifterna stämmer inte, enligt Michael Marchal.

– Det går inte att ge ett generellt svar. Det finns lika många orsaker som gäldenärer. Vissa människor är administrativt slarviga och glömmer bort att de ska betala medan andra kanske är sjuka eller inte har pengar. Dessutom får landsting och myndigheter som regel stå tillbaka till förmån för andra fordringar, som kontokortskulder.

Den ökade faktureringen syns även hos inkassoföretagen.

– I takt med att fakturorna blir fler så ökar även andelen som inte betalar. Men det finns ändå stora administrativa vinster för landstingen med fakturahanteringen. Att hantera kontanter kostar mycket pengar.

Hur mycket patientskulder som Visma Collectors har på långtidsbevakning får företaget inte uttala sig om.

När det gäller så kallade aktiva fordringar, mindre än ett år gamla, uppskattar Michael Marchal dem till runt 80 miljoner kronor för samtliga landsting. Hur stora de återstående fordringarna är vågar han inte gissa.

– Det kan vara hur mycket som helst.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News