Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler ska granska misstänkt forskningsfusk

Publicerad: 14 december 2016, 14:25

Foto: Thinkstock

Allt fler ärenden om forskningsfusk lämnas till Centrala etikprövningsnämnden som granskar forskningen. Nu får den förstärkning för att klara arbetsbördan.


Under året har antalet ärenden från universitet och högskolor om misstänkt forskningsfusk ökat kraftigt. Delvis som en följd av Macchiarini-skandalen

Den nämnd – Centrala etikprövningsnämnden, CEPN – som lärosätena kan begära yttranden ifrån har hittills i år fått in 17 anmälningar om misstänkt oredlighet i forskning. Tidigare handlade det om tre ärenden per år, uppger TT.

Regeringen har nu beslutat att tillsätta ytterligare ledamöter till den expertgrupp på CEPN som granskar anmälningarna.

Två ytterligare ledamöter och lika många ersättare ska utses, efter förslag från bland annat Vetenskapsrådet, Forte och Vinnova.

Gruppen består i dag av ordföranden och fyra ledamöter.

De yttranden som gruppen avger ska ligga som stöd för lärosätenas utredningar om misstänkt forskningsfusk.

– I spåren av Macchiarini-skandalen är det angeläget att vetenskapssamhället tar frågor om möjlig oredlighet på största allvar. För att snabbt stärka upp arbetet kommer expertgruppen nu att utökas med ytterligare två ledamöter och två ersättare, säger Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning.

Den utredning om granskar hur utredningar om oredlighet i forskning kan förbättras, gör även en översyn av verksamheten vid CEPN.  Uppdraget ska redovisas för regeringen senast den 28 februari 2017.

– Det är dock viktigt att expertgruppen redan nu ges bättre förutsättningar att hantera den ökade ärendemängden, säger Helene Hellmark Knutsson.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev