Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler ska lära sig stoppa självmord

Publicerad: 24 juli 2012, 06:13

Vuxna som jobbar med ungdomar ska lära sig om självmord och psykisk ohälsa. Regeringen har gett klartecken till ett projekt där 2 000 personer ska utbildas i ett första steg.


– Målsättningen med programmet är att ge information och kunskap om psykisk ohälsa och få bort alla myter och tabun, säger Britta Alin Åkerman, professor vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska institutet som ska hålla i projektet.

”Första hjälpen till psykisk hälsa bland unga” blir en svensk version av en modell som utvecklats i Australien, och som använts i ytterligare cirka 15 länder.

Standardversionen för vuxna har redan provats i Västerbotten och Västra Götaland under två år. Det projektet ska utvärderas under året och kan komma att införas i hela Sverige.

Men redan innan utvärderingen är klar har regeringen beslutat att utveckla ett ungdomsprogram, där målgruppen är unga från tonåren upp till cirka 24 år. Enligt Centrum för suicidforskning mår många i den åldern dåligt, och de är en riskgrupp när det gäller självmord.

Projektet genomförs på försök i Stockholms och Jönköpings län. I ett första steg under hösten utbildas instruktörer som i sin tur ska utbilda 2 000 personer inom alla organisationer och verksamheter som möter ungdomar, bland annat skolan, kyrkan, räddningstjänsten och polisen.

– Det handlar om att våga samtala med personen, få den att öppna sig, säger Britta Alin Åkerman.

Deltagarna ska lära sig känna igen tecknen på psykisk ohälsa, och veta vart de ska skicka vidare en ung person som visar sig må dåligt.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev