Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler ska lockas till anrikt sällskap

Publicerad: 31 oktober 2007, 09:39

Läkaresällskapet ska hjälpa läkarna att återta en ledande roll i sjukvården. Men det kan bara ske genom att sprida kunskap, anser sällskapets nyvalde ordförande Peter Aspelin.


Vid nyår lämnar Anna Laurent-Engström över ordförandeklubban i Svenska läkaresällskapet till Peter Aspelin, professor i radiologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Och det är ett uppdrag han gläds åt.

– Jag tycker att det här är riktigt roligt, det är ett hedersuppdrag för en läkare. Men det är klart att man tvekar om man ska hinna med, säger han.

Hur ska du hinna med?

– Jag håller på att avveckla en del engagemang. Det är väldigt svårt att säga hur mycket tid det kommer att ta, men eftersom det är jubileumsår nästa år så räknar jag med att det nog kommer ta 20 timmar i veckan.

De flesta av Läkarsällskapets medlemmar är över 50 år. Hur ska ni locka fler yngre läkare?

– Det finns bara ett sätt och det är att visa på att vi utför något som de har glädje av. Bekymret är att alla är med i specialitetsföreningar, men de känner inte alltid att de är en del av Svenska läkaresällskapet.

Kan man vara medlem i en specialitetsförening men inte i Läkaresällskapet?

– Ja, och jag tycker att det är på gränsen till tveksamt. Det är en av de saker jag kommer att föra debatt om det närmaste året. Jag tycker att man borde vara med i båda.

Vad har du mer på agendan?

– Att synas mer och visa på den roll vi spelar i den svenska sjukvården. Genom att sprida kunskap ger vi läkarna automatiskt en ledande roll.

Ska ni återerövra ledarskapet i sjukvården?

– Ja, men det gör man bara genom kunskap, inte genom att säga ”bara för att jag är läkare ska jag vara chef”. Det går inte.

Vice ordförande i sällskapet blir allmänläkaren Margareta Troein Töllborn från Malmö. Ordförande och vice ordförande har valts på två år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev