Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler skyldigheter för vården med ny dataskyddsförordning

Publicerad: 29 augusti 2017, 09:11

När EU:s dataskyddsförordning blir svensk lag får sjukvården ökade skyldigheter – men den faktiska vården kommer i princip inte att påverkas alls.


Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

– Man ska kunna göra samma saker som man gör i dag. Varken mer eller mindre, säger Sören Öman, särskild utredare för socialdataskyddsutredningen, till Dagens Medicin.

Kommer möjligheten att använda hälsodataregister för forskning att påverkas?

– Nej. Själva behandlingen kommer att vara laglig, men det kan komma att finnas fler skyldigheter.

Den 25 maj 2018 träder EU:s dataskyddsförordning i kraft. Den ska stärka skyddet för enskilda personer vid behandling av personuppgifter och kommer att ersätta personuppgiftslagen. Förordningen kommer även att påverka en rad andra lagar och för att se över hur bland annat vården berörs tillsatte regeringen tidigare den så kallade socialdataskyddsutredningen som i dag, tisdag, lämnade sitt betänkande till socialminister Annika Strandhäll (S).

Enligt Sören Öman innebär förslagen främst författningstekniska ändringar som ger patienterna mer rättigheter, och vården mer skyldigheter.

– Patienter ska få mer utförlig information om hur deras personuppgifter behandlas. Innan en behandling som kan innebära stora integritetsrisker ska det göras en konsekvensbedömning över vilka risker som finns och vad som kan göras för att motverka dem, säger han.

Om någon exempelvis hackar en server och på så sätt kommer åt känsliga personuppgifter får vårdgivaren en skyldighet att underrätta Datainspektionen.

– Och i vissa lägen ska man även underrätta de registrerade patienterna om det är stor risk att de lider skada, säger Sören Öman.

Men det är inte riktigt allt som görs i dag som föreslås vara lagligt framöver. Det finns ett litet undantag. I dag har läkemedelsbolag rätt att behandla känsliga personuppgifter om hälsa för att kunna uppfylla sina skyldigheter enligt läkemedelslagen och exempelvis rapportera misstänkta läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket.

– De företagen föreslår vi inte ska få återanvända känsliga personuppgifter, annat än till forskning och statistik, säger Sören Öman.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News