söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler spärrar journalen i Östergötland

Publicerad: 18 juni 2012, 12:05

Över 300 privatpersoner i Landstinget i Östergötland har bett om att få sin patientjournal spärrad, antingen helt eller delvis.


– Patienten får information om att det nu är patienten själv som blir ansvarig att delge hälso- och sjukvårdspersonalen det de behöver veta för att kunna ge en god och säker vård, säger Moa Malviker Wellermark, landstingsjurist och ansvarig för informationssäkerheten i landstinget, till Norrköpings Tidningar.

Den största ökningen av spärrade journaler i Östergötland har skett under våren, i samband med att det blev känt att landstinget skulle ingå i den nationella patientöversikten. Det innebär att vårdpersonal i hela landet har tillgång till samtliga patientjournaler i systemet, vilket har skapat oro för den personliga integriteten, berättade Sveriges Radios P4 Östergötland i mars och uppgav att antalet spärrade journaler vuxit från ett femtiotal till 200 stycken på två veckor.

Landstinget har dock lugnat med att det nya systemet kräver ett e-tjänstkort, vilket innebär att vårdanställda inte kan gå in och läsa en journal utan att det märks samt att det finns krav på patientens samtycke för att ta del av uppgifterna. Men antalet östgötar som valt att spärra sin patientjournal har fortsatt öka och är nu uppe i över 300 stycken.

Även i de fall då patienter fått sin journal spärrad kan sjukvården ta beslut om att häva sekretessen. Det gäller om det råder akut fara för någons liv.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev