Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler ST-läkare i allmänmedicin

Publicerad: 15 oktober 2008, 08:11

Antalet ST-läkare inom allmänmedicin ökar – och mest i Stockholm och Västsverige. Ändå räcker inte ökningen för att uppfylla det tidigare paradmålet om 6 000 allmänläkare till 2008.


Allt fler ST-läkare väljer att inrikta sig mot primärvård, visar nya siffror från Svensk förening för allmänmedicin, Sfam. Enligt en enkät hade landstingen i maj/juni i år sammanlagt 1 462 ST-läkare inom allmänmedicin. I november i fjol var antalet 1 328, enligt en motsvarande kartläggning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Gösta Eliasson, specialist i allmänmedicin och med i den arbetsgrupp som har gjort Sfams undersökning, ser positivt på ökningen.

– Det är en trend att allt fler väljer att utbilda sig till allmänmedicinare och det är positivt eftersom det behövs fler läkare inom området.

Nytt i grundutbildningen
Enligt Gösta Eliasson har slutenvård alltid lockat fler ST-läkare än primärvård. Att fler ST-läkare nu lockas av allmänmedicin ser han som tecken på en ny syn på yrket. Ett skäl tror han är förändringen av läkarnas grundutbildning.

– I dag får man som medicine student lära sig mer om primärvård än vad man fick göra för några år sedan, säger Gösta Eliasson.

Men även om specialiteten blir mer attraktiv behövs ytterligare att några hundra varje år påbörjar sin utbildning för att komma upp till målet på 6 000 läkare inom allmänmedicin, ett mål som år 1999 sattes av den dåvarande regeringen och som gällde för 2008. Målet har ännu inte uppfyllts.

Stor ökning i Västsverige
Västra Götalandsregionen har haft en stor ökning av ST-läkare inom allmänmedicin. I regionen finns sedan fem år en policy om att alla läkare som vill ska få göra sin ST inom primärvården.

– Vi har sett en ökning sedan vi införde policyn. Vi ligger rätt bra till när det gäller rekryteringar, men för att täcka vårt behov borde varannan ST-tjänst vara inom allmänmedicin. Så är inte fallet i dag, säger Daniel Pollack, allmänläkare och medicinsk rådgivare inom Västra Götalandsregionen.

Enligt Barbro Emriksdotter, utredare vid SKL, har de flesta landsting satsat på att rekrytera ST-läkare till specialiteten.

– Det sker satsningar och det är bra att så många väljer att specialisera sig inom allmänmedicin. Vi ser gärna att ännu fler gör det. Det finns ett stort behov av läkare i allmänmedicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev