måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler svårt sjuka efter kosttillskott i malariaområden

Publicerad: 12 januari 2006, 16:22

Tillskott med folsyra och järn till små barn kan vara riskabelt i svårt malariadrabbade länder. Enligt nya resultat publicerade i the Lancet ökade sjukdoms- och dödsfallen hos barn som fått dessa tillskott.

Ämnen i artikeln:

AnemiMalaria

Järnbrist, anemi, är ett allvarligt problem i många utvecklingsländer. Forskare räknar med att ungefär tre fjärdedelar av alla barn i östra Afrika är drabbade. För att komma tillrätta med problemet finns en internationell rekommendation att barn under två år som bor i områden där anemi är vanligt, ska få tillskott av järn och folsyra.

Nu publiceras två stora studier, ledda av forskare från John Hopkins University i Baltimore, USA, som kan komma att förändra riktlinjernas tillämpning i svårt malariadrabbade länder.

Forskarna har undersökt om tillskott av järn och folsyra påverkar antalet sjukdoms- och dödsfall dels i ett svårt malariadrabbat område, ön Pemba i Zanzibar, dels i södra Nepal där malariarisken är mycket låg. Både Pemba- och Nepalstudien inkluderade över 25000 barn under tre år.

Resultaten från undersökningarna var så pass tydliga att Pemba-studien stoppades i förtid. Barnen i detta svårt malariadrabbade område löpte nämligen 12 procent högre risk att dö eller bli svårt sjuka om de fick tillskott med järn och folsyra. Barn som inte fick något av dessa tillskott löpte ingen ökad risk för sjukdom och död.

Barnen som däremot bor i Nepal och inte utsattes för någon nämnvärd malariarisk drabbades inte alls av dessa negativa biverkningar när de fick samma vitamin- och mineraltillskott.  Forskarna drar slutsatsen att de globala riktlinjerna för tillskott av järn och folsyra nu kan behöva ses över.

En teori till varför tillskotten påverkar sjukligheten i malariatäta områden är att folsyran skulle försämra effekten av malariamedicin. En annan möjlig tes som forskarna pekar på är att järntillskott skulle öka mottagligheten för infektioner, men bevisen är motstridiga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev