Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler till akuten i värmen

Publicerad: 20 juli 2018, 13:24

Uttorkning, förstoppning, yrsel och fallolyckor ökar i värmen.

Foto: Thinkstock

Sommarhettan har fått fler att söka sig till akuten. Fast det är sällan som det handlar om regelrätta värmeslag.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Stockholms akutmottagningar har de senaste dagarna noterat ett ökat antal patienter som kommer dit på grund av uttorkning, förstoppning, yrsel och fallolyckor.

– Det handlar främst om äldre som på grund av uttorkning varit yra, ramlat och kanske ådragit sig en fraktur. Det är alltså mer att uttorkning och saltbrist har försämrat deras grundtillstånd eller gjort att de har snubblat och ramlat än att de har fått värmeslag, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting.

Även personalen på sjukhusen påverkas av den långvariga värmen. På flera håll har det rapporterats om varma lokaler. Det har dock inte påverkat vården i form av exempelvis inställda operationer eller stängda avdelningar.

– Nej, några sådana rapporter har jag inte fått. Vården har rullat på, men det är på många håll en varm arbetsmiljö som gör det väldigt ansträngande för personalen som arbetar. Där jobbar man intensivt med att införskaffa ytterligare kylaggregat för att få ner inomhustemperaturen på sjukhusen, säger Johan Bratt.

Relaterat material

Kroppen vänjer sig vid värme efter två veckor

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev