Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fler virtuella besök i höst

Publicerad: 18 juli 2016, 12:07

Foto: Thinkstock

I höst utökas testerna med digitala vårdbesök på olika håll i landet. Däribland finns primärvården i Västra Götaland och Region Jönköping. Men frågan är hur stort intresset är.


Närhälsan i Västra Götaland kommer att införa digitala läkarbesök på sex vårdcentraler efter sommarsemestrarna. Patienter ska via dator eller mobiltelefon kunna träffa en läkare i videosamtal. I nuläget handlar det om vårdcentraler i Göteborg, Vara och Vårgårda.

– Man skulle kunna säga att det är en ”upphottad” Skype-möjlighet, säger Ragnar Lindblad, avdelningschef för det som kallas Framtidens vårdprocesser, till Dagens Medicin.

Två tekniska plattformar testas parallellt: Kry och Visiba Care. Båda fungerar i princip likadant. Patienter kan boka videomöten med läkarna, och innan själva mötet får de tillgång till ett digitalt väntrum där de får svara på några frågor om sina besvär.

Sedan återstår att se om det blir en upphandling med någon av dessa båda plattformar, eller om Västra Götalandsregionen hoppar på tåget med 1177:s lösning, som rullas ut nästa år.

Ett bekymmer för både Västra Götalandsregionen och andra som testat liknande system, har varit ersättningssystemet för läkarna som tar emot patienter digitalt.

– De sista 1,5 åren har det som bromsat många av försöken och utvärderingarna, varit att man har fått lägre ersättning för de här besöken än för ett fysiskt besök, säger Ragnar Lindblad.

I Västra Götaland har man valt att helt enkelt ge samma ersättning för ett digitalt besök som för ett fysiskt. Till en början är det alltså primärvården som omfattas av försöket, men det kan komma att utökas.

– Vi har en diskussion med några av sjukhusen också. De var inte riktigt beredda att dra igång till i höst men vi ska titta på det inför 2017, säger Ragnar Lindblad.

I Västra Götaland har man följt pilotprojekten i Sverige, till exempel i Region Jönköpings län. Där kan man träffa både läkare och sjukgymnaster genom en app, och till hösten planeras även de psykosociala teamen bli tillgängliga för bokning den vägen, skriver Värnamo Nyheter.

Men de uppföljningar som hittills gjorts över de digitala besöken visar på ett mer ljummet intresse än vad man räknat med. Hittills görs 2–8 sådana per dag.

– Det har inte gått så fort som vi trodde att ändra beteendemönster, säger Ulf Österstad, verksamhetschef för tjänsten Bra liv nära, till tidningen.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev