Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera hade anhöriga med sig på misstänkta mutresan

Publicerad: 1 juli 2009, 07:52

Flera hade anhöriga med sig på misstänkta mutresan

Fler läkare och sjuksköterskor anklagas för mutbrott efter en resa till Sydafrika.


Totalt reste 213 personer från Sverige till kongressen i Sydafrika, mer eller mindre sponsrade av läkemedelsföretaget Novo Nordisk. Av resenärerna var 24 representanter från företaget och 26 var anhöriga till läkare och sjuksköterskor, skriver Sydsvenskan.

De anställda inom hälso- och sjukvården som följde med på resan är nu misstänkta för mutbrott.

Från Universitetssjukhuset Mas i Malmö åkte åtta anställda: fyra läkare och fyra sjuksköterskor. Två av dem hade anhöriga med sig och minst en passade på att stanna kvar i Kapstaden för att semestra efter kongressen, skriver Sydsvenskan som har fått uppgifterna från en källa på länskriminalen.

– Är det så att det blivit för mycket av en nöjesresa eller turistresa så är den att betrakta som en muta, säger statsåklagare Nils-Erik Schulz, som håller i i utredningen, till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan bekräftar de anställda att de erbjöds turistutflykter och att flera kongressdeltagare hade sina anhöriga med sig.

Trots det kan de inte förstå anklagelserna. Speciellt starkt reagerar de på åklagarens beskrivning av att vårdpersonal kan tänkas skriva ut en viss medicin som tack för att läkemedelsföretaget bjudit dem på en resa.

– Det kan jag lova, att så fungerar det inte på ett universitetssjukhus som Mas. Vi är professionella, säger en av de mutanklagade, som vill vara anonym, till Sydsvenskan.

– Fick man inte ta med sig anhöriga? säger en annan.

Samtidigt framkommer nu uppgifter om att sjukhusledningen – trots att den vetat om den pågående mututredningen en längre tid – valt att inte informera de anställda om anklagelserna från Nils-Erik Schulz.

Det var i december 2006 som ett stort antal läkare, sjuksköterskor och verksamhetschefer från olika sjukhus i Sverige åkte på en resa till Kapstaden i Sydafrika. Syftet var att delta i en diabeteskongress. Resan arrangerades av företaget Novo Nordisk, som bland annat marknadsför insulinläkemedel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev