Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Flera kompromisser i vårdkonflikten klara

Publicerad: 23 April 2008, 14:49

Efter förhandlingar under gårdagen har parterna på många håll lyckats komma överens om att inte klassa varsel som samhällsfarliga.


I fem av de nio landsting där konflikt nu råder hade arbetsgivaren anmält delar av strejkvarslen som potentiellt samhällsfarliga. Den centrala nämnd som avgör om en konfliktåtgärd är farlig för tredje part eller inte tyckte dock att anmälningarna var för tunna och skickade tillbaka dem för att behandlas av de lokala parterna.

I Halland, Västmanland och Värmland lyckades Vårdförbundet och arbetsgivaren efter kompromisser komma överens och inga varsel därifrån behöver nu tas upp av den centrala nämnden.

I Stockholms läns landsting och Region Skåne däremot lyckades parterna inte komma överens under gårdagen.

Senast klockan 16 i dag vill den centrala nämnden ha in eventuellt underlag för att påbörja sina bedömningar. I både Stockholm och Skåne pågår förhandlingarna fortfarande, och något besked om huruvida några varsel kommer att hänskjutas till nämnden eller ej går inte att få.

I Landstinget Halland innebär den lokala överenskommelsen att strejken på blodcentralen vid Sjukhuset i Varberg upphör från och med klockan 12 i morgon, torsdag. På blodcentralen på Länssjukhuset i Halmstad tredubblas bemanningen jämfört med det varsel som lagts - från en till tre biomedicinska analytiker dagtid.

 I Landstinget i Värmland enades parterna om utökad bemanning inom lab och röntgen på vardagarna. De övriga delar av varslet som arbetsgivaren tidigare hävdat var samhällsfarligt kommer nu att träda i kraft på måndag, den 28 april.

 Överenskommelsen i Landstinget Västmanland innebär att fyra biomedicinska analytiker på det mikrobiologiska laboratoriet på Centrallasarettet i Västerås undantas från varslet. Däremot kommer det lagda varslet för Hälso- och sjukvårdsupplysningen att träda i kraft på fredag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev