Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera läkare missade cancern

Publicerad: 23 mars 2012, 09:54

Minst 20 läkare missade att den äldre mannen hade strupcancer. Tumören hittades först några veckor innan mannen dog. Nu kritiserar Socialstyrelsen vårdenheter i Värmland.


Mannen besökte vårdcentralen i Årjäng i västra Värmland i januari 2010. Han hade då buksmärtor och hostade blod. Han skickades till sjukhuset i Arvika, och läkarna kom fram till att han hade en revbensfraktur, skriver nyhetsbyrån TT.

Men mannen fortsatte att må dåligt och gjorde flera nya besök på vårdcentralen i Årjäng och olika avdelningar vid sjukhusen i Karlstad och Arvika.  I juli fick han en remiss till röntgen efter misstankar om cancer, men han kallades inte förrän i oktober. Först i november gjordes en gastroskopi, som visade att han hade cancer i matstrupen. Men några veckor senare dog mannen.

Händelsen har lex Maria-anmälts till Socialstyrelsen, och även anmälts av en privatperson. Enligt landstingets egen utredning ska minst 20 läkare ha varit inblandade i mannens vård, och enligt privatpersonen 31 läkare.

Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik mot de inblandade vårdenheterna. Bland annat borde gastroskopin ha utförts tidigare. Landstinget i Värmland måste nu svara på vad som gjorts med anledning av händelsen.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev