Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera myndigheter varnar för förslag om apoteksmarknad

Publicerad: 16 januari 2008, 10:02

Fem statliga myndigheter under­­­känner flera av utredningsförslagen om en omreglerad apoteksmarknad. De varnar bland annat för högre priser och usel konkurrens.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Regeringens utredare Lars Reje presenterade den 8 januari sin utredning om en omreglering av apoteksmarknaden.

Fem myndighetsexperter i utredningen har lämnat särskilda yttranden, där de i varierande grad protesterar mot förslagen.

Konkurrensrådet Per-Arne Sundbom vid Konkurrensverket varnar för flera av förslagen.

■ Om den nya modellen för prissätt­ning - att apoteken får förhandla med läkemedelsföretagen om priser på läkemedel - införs medan Apoteket AB fortfarande dominerar marknaden koncentreras köparmakten till ett företag. Det gör det svårare att etablera nya apotek och små generika- och parallell­importföretag blir så utsatta att de till och med kan slås ut.

■ Om läkemedelsföretag får ge rabatter finns risk för ett  korruptionsliknande agerande , där företaget ger rabatter för att apoteket ska sälja företagets produkter i stället för ett likadant läkemedel som har parallell­importerats.

■ Om förslaget att apoteken inte ska vara skyldiga att tillhandahålla alla receptfria läkemedel genomförs innan Apotekets dominans har brutits finns risk för sämre tillgång till receptfria läkemedel och stigande priser.

■ Apoteket AB:s planer på att samarbeta med amerikanska Medco om en ny infrastruktur för läkemedelsmarknaden gör att nya apotek blir beroende av att anlita Apoteket AB för läkemedelsdistribution. Det ger företaget en stark dominans och gör det svårt att tillfredsställa önskemål om en småskalig apoteksmarknad.

Läkemedelsverket ifrågasätter förslaget att även narkotiska läkemedel ska få säljas på distans, med tanke på riskerna för att dessa når ut till den illegala marknaden och till missbrukare.
 Ser hot mot integriteten

Datainspektionen påpekar att omregleringen av apoteksmarknaden leder till att känsliga personuppgifter om förskrivna läkemedel kommer att hanteras av ett okänt antal nya apoteksaktörer. Det skapar nya integritetsrisker, som utredningen borde ha lagt en skyddslag om.

Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, hävdar att den nya prissättningsmodellen för utbytbara läkemedel leder till stor byråkrati och att utredningen inte kan visa att den leder till lägre läkemedels­priser.

Monopolet ska avvecklas 2009

Utredaren av omregleringen av apoteksmarknaden föreslår att Apoteket AB inte längre ska ha ensamrätt på att sälja läkemedel till konsumenter. Läkemedelsverket ska ge tillstånd till den som vill driva apotek. Det ska alltid finnas farmaceutisk personal.
 Mycket av den infrastruktur, som högkostnadsdatabas och recept­register, som finns i Apoteket AB ska flyttas till ett nytt statligt servicebolag.
 Apoteken ska vara skyldiga att tillhandahålla alla förskrivna läkemedel, men inte receptfria läkemedel som inte ingår i förmånen. Bolaget får rätt att prisförhandla om läkemedel med läkemedelsföretagen. Men Läkemedelsförmånsnämnden bestämmer priset ut mot kunden.
 Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2009.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev