fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera recept för att minska beroendet av hyrläkare

Publicerad: 14 december 2012, 08:53

Bra lön, kompetensutveckling, fler ST-läkare, bättre organisation och senare pensionering. Det är några av recepten i olika delar av landet för att råda bot på hyrläkarberoendet.


I förra veckan presenterade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sin strategi för att halvera beroendet av hyrläkare till 2014. Strategin går bland annat ut på att införa hårdare restriktioner för när hyrläkare får tas in, se över fördelningen av arbetsuppgifter mellan olika yrkesgrupper och få fler läkare att arbeta heltid.

Parallellt med den nationella planen pågår ett intensivt lokalt arbete i landsting och regioner för att minska hyrläkarberoendet. Dagens Medicins enkät bland 21 landstings­politiker visar att alla landsting jobbar med frågan.

Men inte nödvändigtvis på samma sätt. Det vanligaste svaret från politikerna är att de på olika sätt jobbar för att förbättra sitt rykte som arbetsgivare. Något som har gett resultat på en del håll i landet.

– Vi har lyckats minska behovet av hyrläkare genom att vara en attraktiv arbetsgivare med bra villkor för att vara anställd, bra lön och goda möjligheter till kompetensutveckling, säger Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.

– Hyrläkarna har ökat oerhört mycket de senaste åren. Jag ser ingen hejd på utvecklingen, säger Harriet Jorderud (S), landstingsstyrelsens ordförande i Jämtland.

Att öka antalet ST-läkare är en väg som flera landsting tror på för att ta sig ur beroendet av hyr­läkarna. Dalarna, Halland, Blekinge, Sörmland och Kronoberg jobbar alla med denna strategi. Framför allt handlar det om att locka ST-läkare till primärvården där läkarbristen är som störst.

– Tillsammans med primärvårdens läkare har vi tagit fram en handlingsplan för att få fler att välja att bli specialister inom allmän­medicin, berättar Ingalill Persson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Dalarna.

Men det är inte bara de unga läkarna som ska lösa problemet. Även seniorerna ska göra en insats. I Västernorrland har landstinget inlett en satsning på att få läkare att arbeta längre innan de går i pension.

– Har man passerat 66 år kan man jobba 80 procent och få 100 procents lön om det handlar om en bristspecialitet, berättar landstingsrådet Jacomina Beertema (M).

I Skåne ser regionledningen framför allt hyrläkarberoendet som ett symtom på att man inte har lyckats organisera sjukvården tillräckligt effektivt.

– Det är en ledarskaps- och organisationsfråga. Vi kommer att utbilda våra chefer i att organisera vården så att behovet av hyrläkare minskar. Men vi kommer inte att införa något förbud mot hyrläkare, säger Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Hon tror att denna effektivisering av vårdens organisation ska ge en minskning av kostnaden för hyr­läkare med 10–15 procent. Långt ifrån den halvering som SKL har satt upp som mål.

Trots löften om effektivisering och att locka hyrläkare att bli fast anställda finns det ett problem som är svårt att lösa. Läkarna räcker inte till. Landstingsstyrelsens ordförande i Jönköping Håkan Jansson (M) har ett tydligt svar på vad den långsiktiga lösningen på problemet är.

– Vi behöver utbilda fler läkare.

Relaterat material

Landstingen önskar påfyllning från staten

Enkät: Vad har varit den största besvikelsen under 2012?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev