Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera sjuksköterskor har tagit tillbaka sina uppsägningar

Publicerad: 25 mars 2013, 12:46

Foto: Roger Lundholm

Flera av de 33 sjuksköterskorna som sagt upp sig väljer att stanna på barnintensiven i Lund.


I fredags meddelade Region Skåne och Vårdförbundet att en överenskommelse har nåtts när det gäller avtalet för intensivsjuksköterskorna på Skånes universitetssjukhus, bland annat barnintensiven i Lund.

Resultatet: Specialistsjuksköterskorna på biva kan fortsätta arbeta enligt det avtal som tidigare gällt. Dessutom får sjuksköterskor på tre andra intensivvårdsavdelningar samma avtal.

På måndagseftermiddagen hade 14 meddelat att de vill ha kvar sina jobb, enligt Katarina Hanseus, verksamhetschef på barn- och ungdomskirurgiska kliniken i Lund.

Enligt Wiveca Lind, specialistsjuksköterska på barnintensiven och en av dem som sade upp sig i januari, kommer varje sjuksköterska att ta ställning till sin egen uppsägning. Hon vet dock att det finns personer som inte kommer stanna.

– Det är inget som vi som grupp kan bestämma. Jag vet att det är ett femtontal som gick tillbaka i stort sett direkt i fredags. Men jag vet att det finns de som sagt att de inte kommer tillbaka, säger hon.

På onsdag är det deadline för att ta tillbaka sin uppsägning.

– Vill man vänta längre så blir det kanske ett eget avtal, säger Wiveca Lind.

Hur kändes det när ni fick beskedet i fredags?

– Jätteskönt. Det var ju bara att fira. Vi har firat var och en för sig, men det lär firas gemensamt. Jag tror att det är många runtom som är glada också, kolleger och alla föräldrar till hjärtbarn. Det är många som påverkas av vår situation.

Trodde ni att den här vändningen skulle komma?

– Nej, inte full ut. Det har varit en lång förhandlingstid, avtalet sades ju upp redan i maj i fjol. Det kändes som att har man gått så här långt utan att kunna komma överens så blir det svårt.

Hon tillägger:

– Det har varit svårt men just nu är vi bara jätteglada. Nu hoppas vi att vi kan få fortsätta jobba ifred också.

Relaterat material

Sjuksköterskor säger upp sig i protest

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev