Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera sökte vård efter omskärelse

Publicerad: 20 augusti 2013, 11:49

Infektioner, blödningar och ofullständig bedövning. Under sommaren har flera pojkar sökt vård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att ha blivit omskurna av samme läkare.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Att patienter söker sig till barnkirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till följd av komplikationer efter omskärelse har tidigare skett någon gång vart eller vartannat år.

I fjol hände det en gång, sedan hände det en gång till i februari och under sommaren hände det tre gånger. I fyra av fallen stod det klart att pojkarna opererats vid samma mottagning av samme läkare, det femte fallet pekar på samma sak.

– Jag ansåg att ökningen var anmärkningsvärd och därför ville jag göra Inspektionen för vård och omsorg medveten om den, säger Margareta Öhrvall, chefläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I ett brev till myndigheten berättar hon att sjukhuset vid undersökningar efter ingreppen hittat blödningar och infektioner. Enligt de sökande kan omskärelsen också ha skett med ofullständig bedövning.

Hur allvarliga har de här komplikationerna varit?

– Så pass allvarliga att man har varit orolig och sökt vård, mer kan jag inte säga.

För en vecka sedan gjorde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ett besök på mottagningen, som ligger i Uppsalaområdet.

– Till följd av allvarligheten i anmälan gjorde vi en direktinspektion, säger Inger Nordin-Olsson, enhetschef på Ivo.

Exakt vad som framgick vid inspektionen vill hon inte säga men ärendet kommer att följas upp.

Mottagningen drivs sedan två år tillbaka av en pensionerad läkare som uppger att han lärt sig omskärelse vid sjukhus i Iran.

– Det är klart att jag känner mig skyldig, samtidigt vill jag ha en syn som är rättvis, säger han och understryker att ingen av komplikationerna har varit allvarlig och att det kan tillstöta liknande besvär efter vilken operation som helst.

Ingreppen kan ha genomförts utan fullständig bedövning, stämmer det?

– Vi använder i första hand Embla-kräm och beroende på hur gammalt barnet är så behöver den sitta på olika länge. I vissa fall har föräldrarna inte använt plåster eller film och krämen har runnit av, säger läkaren.

Efter Ivos besök har han ändrat sina rutiner genom att dels följa upp hur patienterna mår efter ingreppen, dels genom att informera föräldrarna mer kring hur Embla-krämen ska användas.

Kommer du att fortsätta att ut­föra omskärelser?

– Ja absolut. Jag känner mig duktig och hoppas att jag kan undvika fler incidenter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev