söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera utbrott av VRE på sjukhus

Publicerad: 3 april 2014, 10:13

Flera utbrott av den resistenta tarmbakterien VRE det senaste halvåret får Folkhälsomyndigheten att uppmana till bot och bättring.


Ett utbrott av vankomycinresistenta enterokocker, VRE, på sjukhuset i Gävle omfattar hittills så många som 200 fall. Även sjukhus i Borås, Stockholm, Uppsala och Växjö har drabbats. Här handlar det om färre än tio fall per sjukhus, uppger Folkhälsomyndigheten.

Att det förekommer spridning av VRE på så många platser inom sjukvården i Sverige, kan tolkas som att det behövs förbättring på flera områden, manar myndigheten. Det handlar om tillgång till enkelrum, nivå på bemanning och nivå på städning och desinfektion som behöver ses över.  Följsamheten till basala hygienrutiner behöver säkerställas.

Även omfattningen av antibiotikaanvändning påverkar spridningen av VRE och därför uppmanar Folkhälsomyndigheten sjukvården att granska gällande antibiotikapolicy och användning av antibiotika.

Folkhälsomyndigheten utför epidemiologisk typning med så kallad PFGE på samtliga nya fall av VRE, för att upptäcka om vissa VRE-stammar sprids mellan landsting och sjukvårdsenheter.  I Uppsala har man hittat enstaka stammar av samma typ som den i Gävle.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev