Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera utredningar i spåren av Astrid Lindgren-fallet

Publicerad: 30 november 2012, 13:06

Fyra år efter den lilla flickans död är Astrid Lindgren-fallet inte färdigutrett. Både Justitiekanslern och Socialstyrelsen fortsätter att granska vad som gick fel vid händelsen.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Hos Jusititekanslern, JK, finns åtta anmälningar som rör fallet där en för tidigt född flicka dog i misstänkt förgiftning, enligt Sveriges Radios Ekot. En av dem gäller Rättsmedicinalverket vars analys av flickans blod visade på höga halter av narkosmedlet tiopental. Analysen ifrågasattes vid rättegången i fjol där en åtalad läkare friades.

– Vi är anmälda dit, vår hantering och hur vi arbetat. Om JK kommer fram till att det är något annat än det vi själva har upptäckt välkomnar vi naturligtvis det och ska ta hand om det säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör, till Ekot.

Den friade narkosläkaren anmälde barnsjukhuset till Socialstyrelsen. Enligt läkaren borde sjukhusets journalföring granskas, eftersom det kom fram vid rättegången att barnet fick tiopental vid olika tillfällen som inte skrevs upp.

Just journalföringen ska nu utredas hos Socialstyrelsen. Däremot är det enligt Ekot inte klart om Socialstyrelsen ska ta upp föräldrarnas anmälan om brister i vården.

Under rättegången tycktes juristerna och de medicinska experterna ibland ha svårt att förstå varandra. Enligt Erna Zelmin-Ekenhem har Riksåklagaren och generaldirektörerna vid Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket startat ett samarbete för att bli bättre på kommunikation.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev