Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flest brister i "hemmabyggen"

Publicerad: 5 april 2006, 09:13

Medusa är det IT-system som används av flest medicintekniska avdelningar, visar en kartläggning. Mycket är också hemmabyggen.


De IT-system som stödjer sjukhusens medicintekniska avdelningar måste bättre utformas utifrån varje sjukhus specifika behov. De måste också kunna följa med i den utveckling som sker inom området, erbjuda support samt garantera kontinuerlig uppdatering. Dessa slutsatser drar Saqlain Rajpar i sitt examensarbete på civilingenjörsutbildningen vid Linköpings universitet.

Han har kartlagt IT-systemen för samtliga medicintekniska avdelningar på sjukhusen runt om i Sverige. Han har bland annat försökt bilda sig en uppfattning om vilka system som i dag används och om de är utformade efter avdelningens behov eller om den tvingats anpassa sig till den färdiga produkten.

- De största bristerna fann jag i "hemmabyggena", de system som utformats av en enda person eller av ett litet företag. Att vara beroende av en enda eller ett fåtal personer i fråga om uppdatering, support och utveckling, gör systemet sårbart. I slutänden handlar detta om patientsäkerhet, säger Saqlain Rajpar.

Han delar in systemen i tre olika kategorier: de stora allmänna systemen, de mer specifika, avsedda för just medicintekniska avdelningar, och "hemmabyggena".

Svårt att få fullgod support  De stora systemen, som var en trend för tio år sedan, har nackdelarna att de är dyra samt kräver stora resurser för att anpassas just för det specifika sjukhuset. Dessutom tillhör sjukhusen oftast inte dessa företags större kunder, vilket kan innebära svårigheter att få fullgod support. Landstingen köpte ofta in systemen centralt, för hela regionen. I dag är de specifika systemen vanligast. Det mest förekommande heter Medusa och används av fler än 14 medicintekniska avdelningar. Nackdelen kan vara att leverantörens tankesätt inte riktigt stämmer överens med avdelningens.

- De flesta jag frågat om de specifika systemen säger att det var bättre än det förra systemet de hade. Det är inget fullgott kriterium. Systemet måste utformas efter användarens behov och användarna måste sätta lite press på marknaden, inte anpassa sig efter den, anser Saqlain Rajpar.

I november 2005, då undersökningen gjordes, användes system som producerats av nio olika företag ute på avdelningarna, utöver de egenproducerade systemen. Det vanligaste var Medusa eller hemmabyggen, följt av Maximo och Duga. System med färre användare var Datastram 7i, Landlord, Medeq, Nilex, Qamap och Skala.

Maria Bång

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev