Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flest dör i hjärt- och kärlsjukdomar

Publicerad: 26 juli 2012, 12:26

Foto: Dagens Medicin

Hjärt- och kärlsjukdomar minskar men är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.


Svenskarna lever längre, och dödligheten i de flesta sjukdomar minskar. Under 2011 dog 89 943 personer i Sverige, varav 46 346 kvinnor och 43 597 män. Nästan tre fjärdedelar, 72 procent, blir 75 år eller äldre.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken, följt av tumörer. Sedan några år har lungcancer gått om bröstcancer som den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. För männen är prostatacancer den vanligaste cancerformen.

Dödligheten i demenssjukdomar har fyrdubblats sedan 1987. Enligt Socialstyrelsen beror det delvis på att läkarna blivit mer benägna att sätta demens som dödsorsak.

I rapporten mäts också den åtgärdbara dödligheten, alltså sjukdomar som bedöms som möjliga att påverka genom antingen medicinska insatser som tidig upptäckt och behandling eller genom hälsopolitiska insatser.  För kvinnorna har dödstalet halverats sedan slutet av 1980-talet i de diagnoser som kan påverkas genom bättre medicinska insatser. Därefter följer dödstal hos män som kan påverkas av sjukvården och av politiken. Att allt fler kvinnor dör av lungcancer har gjort att kvinnornas dödlighet i sjukdomar som kan påverkas av hälsopolitik inte har minskat.

Hela rapporten: http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-7-3  

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev