Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Flest fällningar i vården beror på missbruk

Publicerad: 15 juli 2014, 10:10

Missbruk är den vanligaste anledningen till att vårdpersonal får prövotid eller indragen legitimation, enligt statistik från HSAN.


HSAN kan besluta om prövotid eller dra in legitimation på ett antal grunder, bland annat brottslighet, oskicklighet eller olämplighet och sjukdom eller missbruk. Sjukdom och missbruk har under de senaste åren vanligt den vanligaste grunden.

– Det är väldigt sällsynt att det handlar om sjukdom. De allra flesta fall handlar om sjuksköterskor som stjäl medicin eller droger och läkare som gör egna förskrivningar, säger Aud Sjökvist, ordförande för HSAN, till Svenska Dagbladet.

Aud Sjökvist säger även att för att någon ska få legitimationen indragen på grund av missbruk räcker det inte med att personen är missbrukare, utan personen måste dessutom varit påverkad på arbetstid.

Kristina Wirén, fackligt förtroendevald för Vårdförbundet, tror att tuffa arbetsförhållanden kan vara en av anledningarna till att vårdpersonal börjar missbruka.

– Om man upplever stress på grund av en ohållbar arbetsbörda och för lite återhämtningstid kan det sannolik öka risken att ta alkohol eller tabletter för att kunna varva ner, säger hon till SvD.

2013 var missbruk den vanligaste anledningen för prövotid, som innebär att personen under tre år får vara yrkesverksam men måste följa en särskild plan. Samma år var grov brottslighet en något vanligare anledning till att få legitimationen indragen. Sammanlagt under åren 2011–2013 var missbruk den vanligaste anledningen till både prövotid och indragen legitimation.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev