Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flest litar på sjuksköterskor

Publicerad: 9 mars 2012, 09:17

Sjuksköterskor och läkare är de yrkesgrupper som svenskarna har störst förtroende för, enligt Förtroendebarometern. Vilken grupp inom vården litar du mest på? Rösta!


Den årliga Förtroendebarometern från Medieakademin bygger på nätenkäter med 1 000 personer som fått svara på hur stort förtroende de har för samhällsinstitutioner, partier, medier, företag och ledare.

Listan över yrkesgrupper toppas av folket med vita rockar, medan de som har reporterblock hamnar i botten. 84 procent har mycket eller ganska stort förtroende för kompetensen hos sjuksköterskor, och 79 procent för läkare, följda av forskare (74 procent).

Förtroendet för psykologer är dock lågt, de återfinns på fjärde plats från botten (37 procent) och psykiater på femte (38 procent). De anses dock trovärdigare än journalisterna på jumboplats (24 procent).

När Sveriges samhällsinstitutioner jämförs hamnar sjukvården på andra plats (56 procent). Bara universitet och högskolor får bättre resultat (64 procent). Längst ner på förtroendebarometern hamnar de politiska partierna (18 procent).

Medieakademin har som syfte att fördjupa mediedebatten och grundades 1997 av Göteborgs-Posten, Göteborgs universitet, Forsman & Bodefors och NFO Infratest (numera TNS Gallup).

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev