Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flickor sämre av astma än pojkar

Publicerad: 19 september 2007, 09:46

Flickor med astma har från tonårstiden och upp i vuxen ålder sämre livskvalitet än pojkar. Det visar en svensk studie som presenteras i dag vid den stora lungkongressen European Respiratory Society, ERS, i Stockholm.


Kerstin Sundell, sjuksköterska vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, har följt den fysiska och psykosociala hälsan hos tonåringar och unga vuxna med astma. Hennes studie visar att flickor har sämre livskvalitet än pojkar, både som tonåringar och vuxna. 149 personer deltog i studien som har pågått i fem år.   

– Flickorna  upplever i högre grad än pojkarna att astmasjukdomen påverkar dem i vardagen. Flickor med astma känner sig oftare nedstämda, säger Kerstin Sundell.

Resultaten visar också att 16-17-åriga flickor med astma som inte är fysiskt aktiva har sämre livskvalitet jämfört med flickor som rör på sig och tränar. Denna skillnad syns inte bland pojkarna.

Kerstin Sundell anser därför att en god allmänkondition är viktigt vid astma och att det därför är viktigt att unga människor uppmuntras till fysisk aktivitet.

European Respiratory Society

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News