Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Flitigt blodgivande påverkade inte risken för cancer

Publicerad: 14 april 2008, 11:43

Forskare vid Karolinska institutet avfärdar nu hypotesen att omfattande bloddonationer skulle påverka risken för cancer. Detta i en studie som publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.


Tidigare forskning har indikerat att för mycket järn kan medföra ökad risk för cancer. Det har också funnits funderingar om blodgivare som regelbundet tappas på blod, och därmed också på järn, skulle kunna ha en lägre risk att drabbas av cancer. Samtidigt har det även föreslagits att nyproduktionen av röda blodkroppar, som ökar efter att kroppen tappats på blod, skulle kunna öka risken att utveckla cancer.

De studier som gjorts hittills har dock varit svårtolkade, eftersom blodgivare normalt har bättre hälsa än genomsnittet. Gustaf Edgren och hans forskarkollegor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska institutet i Solna, kringgår nu problemet genom att jämföra en grupp blodgivare som utvecklat cancer med en annan grupp blodgivare som inte gjort det.

– Vi tittade på hur frekvent de båda grupperna tidigare gett blod och det gick inte att se något generellt samband med risken att utveckla cancer senare i livet, säger Gustaf Edgren.

En annan omdiskuterad koppling mellan plasmadonationer och risk för non-Hodkinslymfom kräver dock ytterligare utredning.

Studien omfattar drygt 1,1 miljoner danska och svenska blodgivare.

Journal of the National Cancer Institute, publicerad online den 8 april 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev