Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Flitigt kaffedrickande minskar äldres risk att dö i hjärtsjukdom

Publicerad: 23 Februari 2007, 15:53

Flitigt kaffedrickande minskar äldres risk att dö i hjärtsjukdom

En amerikansk undersökning visar att ett vanemässigt intag av koffein kan minska risken för äldre att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.


Forskare vid SUNY Downstate Medical Centre och Brooklyn College i New York i USA använde data från en amerikansk epidemiologisk studie som omfattade 6594 personer. Deltagarna var mellan 32 och 86 år gamla och hade inte tidigare varit drabbade av hjärt- och kärlsjukdomar.
Syftet var att se om intag av koffeinhaltiga drycker kunde minska risken för äldre att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskarna analyserade 426 dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar som skett under en nioårsperiod.

De fann att ju högre intaget av koffein var, desto mindre blev risken att dö under perioden. För dem som drack koffeinhaltiga drycker vid fyra tillfällen eller mer om dagen var risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och för att dö i dessa 53 procent lägre (relativ riskreduktion) jämfört med dem som drack mindre än en halv kopp om dagen. En liknande skyddande effekt sågs också när intaget mättes i milligram per dag.

Resultatet gällde endast för personer som var äldre än 65 år och inte för dem med mycket högt blodtryck. Forskarna såg ingen påverkan av koffein på risken att dö i stroke.

American Journal of Clinical Nutrition 2007; 85: 392-398

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev