lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flygplatskontroll lär inte stoppa sars

Publicerad: 23 september 2005, 06:51

Kontroll av flygpassagerare när de landar är inget effektivt sätt att förhindra spridning av SARS och influensa, enligt brittiska forskare.


Vid en större epidemi med svår akut respiratorisk sjukdom, sars, eller svårhanterliga influensavarianter är smittade flygresenärer en stor risk när det gäller spridning mellan kontinenter.

En av de möjligheter för att bromsa spridning som har föreslagits är att kontrollera personer när de landar på en flygplats. Men enligt en ny studie gjord av forskare vid brittiska Health Protection Agency skulle nyttan av sådan screening vara mycket begränsad.

Forskarna förutsätter att det finns en effektiv kontroll av passagerare innan de går på ett plan och att de som då uppvisar symtom på influensa eller sars inte tillåts gå ombord på flygningar. Vitsen med en kontroll vid ankomst skulle därmed vara att fånga upp de passagerare som har fått symtom under själva flygningen.

Enligt studien är problemet att flygningarna för det mesta är för korta och inkubationstiderna för långa för att symtomfria ska hinna uppvisa symtom under flygningarna. Bara 1 procent av sars-smittade som flyger inom Europa och som är symtomfria när de stiger ombord kan förväntas ha symtom vid landning. Vid flygningar på runt tio timmar stiger andelen enligt studien till ungefär 6 procent.

Eftersom inkubationstiden för influensa är kortare, är möjligheten att smittade hinner få symtom betydligt större än vid sars. Ändå kommer forskarna fram till att det handlar om bara 4 procent vid flygningar inom Europa och 17 procent vid flygningar på runt tio timmar, exempelvis från Östasien till Storbritannien.

Forskarnas slutsats är att vitsen med screening av nyanlända flygpassagerare därmed blir liten. De bedömer att även om en liten del smittade kommer att hittas, är nyttan av att hitta dem negligerbar, eftersom de oupptäckta fallen blir så många fler och dessa snabbt kommer att ha hunnit smitta ännu fler.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev