Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flygresenärer kontaktas efter mers-smitta

Publicerad: 13 maj 2014, 09:03

Flygresenärer kontaktas sedan ett andra fall av det dödliga mers-viruset har upptäckts i USA, Florida.


Minst 145 människor har nu dött av mers-viruset som härjar i Saudiarabien, av totalt cirka 540 konstaterade fall, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Nu har USA upptäckt sitt andra fall, då viruset har drabbat en sjukvårdsanställd som arbetar i Saudiarabien på en klinik som vårdar mers-smittade.

Sjukvårdsarbetaren reste till Orlando i Florida för att besöka släkten och började känna av symtom på sjukdomen under resan som gick från Jedda med mellanlandningar i London, Boston och Atlanta den 1 maj. Hen fick feber, frossa och en lättare hosta. Några dagar senare, den 8 maj, flög den drabbade till Orlando där hen uppsökte akuten och blev inlagd och isolerad direkt, uppger Medical Daily.

Nu kontaktas resenärer som rest med samma flyg som den smittade. Risken att någon har smittats bedöms dock vara låg, eftersom inget fall har upptäckts hittills och inkubationstiden är fem dagar.

De flesta fallen av mers, cirka 450, har upptäckts i Saudiarabien. Men flera länder har nu fått sjukdomsfall, som rest med smittan från det mest drabbade området. Det gäller Storbritannien, Frankrike, Tunisien, Italien, Malaysia och nu senast USA.

Även det första fallet som upptäcktes i USA rörde en man som jobbat inom vården i Saudiarabien. Fallen ska dock inte vara relaterade på andra vis. Många som arbetar i vården i Saudiarabien kommer från andra länder och gör långresor fram och tillbaka.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev