Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Flygstopp kan orsaka dödsfall

Publicerad: 20 April 2010, 11:07

Flygstopp kan orsaka dödsfall

Foto: Ambulanshelikopter från Akademiska sjukhuset.

Risken för att patienter ska dö på grund av störningarna i den svenska flygtrafiken är ”överhängande”, enligt en ny rapport.


Läget efter förra veckans vulkanutbrott på Island är fortfarande mycket osäkert. Mitt på dagen i dag, tisdag, är det svenska luftrummet öppet norr om en tänkt linje mellan Strömstad i väst och Norrköping i öst. Samtidigt kommer rapporter om att ny aska kan vara på väg mot Sverige.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en rapport om hur vulkanutbrottet påverkar viktiga samhällsfunktioner. Att ambulansflygen och ambulanshelikoptrarna påverkas pekas ut som ett av de allvarligaste problemen.

Rapporten från MSB innehåller flera exempel på situationer som skulle vara svåra att lösa med vanliga ambulanstransporter på marken. Ett handlar om svårt brännskadade patienter som ska föras från norra Sverige till Akademiska sjukhuset i Uppsala eller Universitetssjukhuset i Linköping. Ett annat om barn i behov av akut hjärtkirurgi som måste köras till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg eller Skånes universitetssjukhus i Lund.

Transporter av organ som ska transplanteras och av vissa läkemedel påverkas också om störningarna fortsätter, enligt rapporten.

För närvarande finns endast tre helikoptrar i Sverige som kan användas till akuta sjuktransporter trots askan. Det är en ambulanshelikopter i Göteborg och två räddningshelikoptrar från Göteborg och Gotland. På räddningshelikoptrarna går det inte att ta med sig all medicinteknisk utrustning.

”Risken för att patienter skadas eller dör på grund av bristande resurser till luftburna ambulanstransporter är överhängande”, sammanfattar MSB i sin rapport.

Läs rapporten:

”Samhällsviktig verksamhet – Konsekvensbedömning av vulkanutbrott” (i PDF-format)

Relaterat material

Askan stoppade hjärtbyte

Ambulansflygen i luften igen

Vulkanaska från Island är ofarlig enligt Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev