Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FMC slår tillbaka mot kritik

Publicerad: 11 juni 2009, 12:51

Stockholms läns landstings beslut att säga upp avtalet med Flyktingmedicinskt centrum har fattats på felaktiga grunder, hävdar företrädare för verksamheten.


Shori Zand, koncernchef för företaget Avesina som driver Flyktingmedicinskt centrum, FMC, skriver i en kommentar att hon fick ta del av de kompletta grunderna för beslutet först i går kväll.

– Vid en snabb genomläsning kan vi konstatera att en mängd felaktigheter lagts till grund för SLL:s beslut. Rapporten innehåller analyser som inte har något med revision av medicinska rutiner och patientsäkerhet att göra. Vi delar inte deras uppfattningar och kommer att bemöta dessa påståenden så snart vi har detaljstuderat rapporten, skriver hon.

Det var i går som beskedet att landstinget med omedelbar verkan häver avtalet med FMC kom. Landstinget motiverar beslutet med att FMC har problem med bland annat otillräcklig läkarkompetens, avsteg från smittskyddslagen samt att arbetsuppgifter har överlåtits på personal som inte haft tillräcklig kompetens.

Från och med lördag kommer patienterna att hänvisas till fem vårdcentraler i landstinget.

Shori Zand säger sig vara chockerad över landstingets tillvägagångssätt.

– Vi anser att SLL talar maktspråk, är totalt ointresserade av dialog och lösningar som garanterar patienternas säkerhet genom denna övergång, säger hon.

Relaterat material

Kritiserad flyktingmottagning förlorar avtal med landsting

Hårt kritiserad flyktingvård har gjort mångmiljonvinster

Socialstyrelsen kritiserar Flyktingmedicinskt centrum

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev