Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FOI varnar för cyberattacker

Publicerad: 5 maj 2020, 12:25

Foto: Getty Images

Covid-19 har gjort vården till en måltavla för cyberattacker. Det framgår av en ny studie från Totalförsvarets forskningsinstitut. Intrång har rapporterats från vårdinstanser i en rad länder som USA, Tjeckien, Spanien, Frankrike och Thailand.


Mycket har satts på paus under pandemin, men inte it-brottsligheten. FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, ger i studien Cyberattacks in the healthcare sector during the first three months of the Covid 19 pandemic, flera exempel på hur it-brottslingar utnyttjar krisen.

Ett exempel som lyfts fram är ett nätverk av vårdcentraler i Texas som utsattes för en attack med skadlig kod som låste journalsystemet. Syftet var att pressa vårdcentralerna på pengar. Den typen av attack kallas för ransomware.

Anledningen till att just vården blivit en måltavla är enligt FOI att den spelar en central roll i hanteringen av covid-19. Ett exempel på detta är ett sjukhus i Tjeckien, som arbetade med covid-19-testning och utsattes för en attack som påverkade it-systemet så pass mycket att det fick stängas ned, med uppskjutna operationer som följd. I studien nämns också en lokal amerikansk hälsovårdsmyndighet, vars webbplats påverkades så att den sedan spred virus till besökarna.

Även stater och underrättelsetjänster är enligt FOI aktiva under pandemin. Militär personal i både Indien och Vietnam ska ha fått falsk e-post som till synes skickats från sjukvården, men som i själv verket ingick i påverkansoperationer.

Enligt FOI tycks svenska sjukhus inte ha drabbats av it-intrång under krisen. Myndigheten uppmanar dock sjukvården till en ”digital motsvarighet till handtvätt”. Det handlar om att dubbelkolla information och källor och att inte dela information och appar som inte är kontrollerade.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev