Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folkets förslag inte välkomna i alla landsting

Publicerad: 3 maj 2006, 14:29

Bara tio landsting har infört medborgarförslag till fulmäktige. Landstingen är rädda för att de ska ta för mycket tid.


Syftet med medborgarförslag är att utveckla demokratin och öka medborgarnas intresse för politiskt arbete, men det är bara tio sjukvårdshuvudmän som har infört det, visar en kartläggning som Dagens Medicin har gjort.

Örebro läns landsting införde medborgarförslag hösten 2004, på försök. Ett av de förslag som landstinget fått in handlade om att förbättra kontaktytan mellan personal och patienter på vårdcentralerna. Landstingsfullmäktige gav produktionskansliet i uppdrag att se över det och ansåg därmed förslaget besvarat.

- Precis som med de flesta motioner tas de upp i fullmäktige och anses därefter vara besvarade, säger Tore Mellberg, tjänsteman på ledningskansliet i Örebro läns landsting.

Han arbetar bland annat med att svara på frågor och hjälpa invånarna med medborgarförslagen.

- Vi får också in medborgarförslag av mer privat natur och då kanske det är bättre att de behandlas som en vanlig fråga till landstingsfullmäktige. Det går fortare att få ett svar och de flesta vill ju ha ett svar snabbt, säger Tore Mellberg.

Avslogs i Landstinget Halland  Landstinget Halland har tagit upp och avslagit motionen om medborgarförslag i landstingsfullmäktige. Anledningen är att fullmäktige såg en risk i att förslagen skulle komma från särintressen och att det skulle bli svekdebatt när förslagen inte kan tillmötesgås. Mats Eriksson (m), landstingsstyrelsens ordförande i Halland, anser också att enskilda grupper inte tar ansvar för helheten och att det kan bli en väldigt massa frågor som ska utredas.

- Ingen har rösträtt två gånger och det finns en risk att flertalet förslag kommer från någon som ska gynna den egna gruppens intressen, säger Mats Eriksson.

- Svensk politik bygger på politiska partier och representativ demokrati och den är tillräckligt bräcklig ändå.

Det händer att Örebro läns landsting blir överhopat av förslag.

- Å ena sidan ska vi ta tillvara medborgarnas rättigheter att lämna förslag till fullmäktige och å andra sidan måste vi se till att det inte blir en genväg till politiska beslut. Därför är det viktigt att förslagen behandlas som motioner, säger Tore Mellberg.

I en promemoria från finansdepartementet föreslås nu en förenklad hantering av medborgarförslag. Enligt förslaget ska fullmäktige kunna delegera frågor till nämnder inom landstinget eller till landstingsstyrelsen.

Förra tisdagen, den 25 april, påbörjade Örebro läns landsting utvärderingen av medborgarförslag, genom en enkät till landstingsfullmäktige.

Maria Henderson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev