Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folkhälsoinstitutet sjukast

Publicerad: 15 maj 2014, 06:40

Folkhälsoinstitutet var den ohälsosammaste vårdmyndigheten att jobba på under 2013. Så kan man tolka sjukskrivningsstatistiken för förra året.


Statskontoret gör varje år en rapport över sjukfrånvaron på de statliga myndigheterna. Rapporten för 2013 som nu släppts visar att den genomsnittliga sjukfrånvaron var högst bland myndigheterna i den sociala sektorn dit sjukvården räknas. Men det är inte vårdmyndigheterna som har den högsta sjukfrånvaron i denna grupp utan Statens institutionsstyrelse och Arbetsförmedlingen.

De flesta av myndigheterna på vårdområdet hamnar under genomsnittet för andelen sjukfrånvaro av arbetstiden som är 3,2 procent. Bäst klarar sig Myndigheten för vårdanalys med en sjukfrånvaro på endast 1,3 procent.

Men två vårdmyndigheter utmärker sig med en sjukfrånvaro över genomsnittet. Det är Folkhälsoinstitutet som hade en sjukfrånvaro på 4,7 procent under 2013. Folkhälsoinstitutet lades ner vid årsskiftet och gick in i den nya Folkhälsomyndigheten tillsammans med Smittskyddsinstitutet. Mycket talar för att den nya myndigheten kommer att få en lägre sjukfrånvaro eftersom Smittskyddsinstitutet hade en betydligt lägre sjukfrånvaro på 2,6 procent.

Den andra av vårdens myndigheter som utmärker sig negativt är Socialstyrelsen med en sjukfrånvaro på 3,8 procent. Noterbart är att Inspektionen för vård och omsorg som bröts ut från Socialstyrelsen i juni förra året har en lägre sjukfrånvaro som ligger på 2,7 procent.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev