Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folkhälsomyndigheten följer tankegångarna i Norge

Publicerad: 11 maj 2020, 12:49

Norge har öppnat för intyg till personer som tillfrisknat från covid-19 och att dessa ska kunna resa utomlands mer fritt. Sverige saknar konkreta förslag.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenDet nya coronavirusetIntensivvård

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 256 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 31 personer det senaste dygnet.

Men enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är de relativt låga inrapporterade dödsfallen i dag så kallade ”måndagssiffror”, det vill säga att det är en eftersläpning som gör att inte alla dödsfall under helgen rapporterats in ännu.

– De är låga. Möjligtvis att man även kan se om man tittar på måndagar att man kan se en trend att det blir lägre och lägre där varje vecka, säger Anders Wallensten.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 26 670 har bekräftats smittade av det nya coronaviruset i Sverige.

1 738 personer har eller har fått intensivvård. Antalet disponibla iva-platser är dock lägre än de varit.

– Att antalet disponibla platser minskar är naturligt när vi har ett minskat antal inlagda, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen.

Hon berättar också att ingen region har ett kritiskt läge vad det gäller skyddsutrustning. Däremot har flera ett allvarligt läge.

– Vi får in mycket leveranser och vi lämnar ut mycket material. Vi har också leveranser på väg in i närtid och till sommaren som vi betraktar som stabila leveranskedjor, säger hon.

Det är också positivt att länsstyrelserna kan mäkla en hel del behov mellan kommunerna i sitt län, säger Johanna Sandwall.

Norge har öppnat för att den som har intyg på att man tillfrisknat från covid-19 ska kunna resa till Sverige utan att behöva sitta i karantän vid återkomsten.

Anders Wallensten får frågan om några liknande planer på ”friskintyg” finns i Sverige.

– Det är klart att vi följer tankegångarna men vi har inget konkret förslag, säger Anders Wallensten.

Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, redovisar resultatet av den undersökning av svenskarnas beteende som görs kontinuerligt. Han säger att det finns tecken på trendbrott och på att befolkningens uthållighet börjar tryta.

– Nu ser vi att siffrorna sjunker. Det är färre som följer nyheterna mer än vanligt, färre som minskat sitt deltagande i sociala aktiviteter utanför hemmet och färre som minskat sitt kollektivtrafikresande.

– Bilden av ett mer avslappnat förhållningssätt till de rekommendationer som gäller stämmer med det som länsstyrelserna rapporterat till oss, säger Svante Werger.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev