Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folkhälsomyndigheten ser inte önskad minskning

Publicerad: 3 juni 2020, 13:03

Anders Tegnell vid en tidigare pressträff.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

4 542 personer som insjuknat i covid-19 har nu bekräftats avlidna i Sverige. Det är en ökning med 74 personer det senaste dygnet.
– Vi ser en avflackning och inte den fortsatta nedgången vi hoppats på, säger Anders Tegnell.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenCoronakrisen

Antalet bekräftat smittade personer är 40 803 och hittills har 2 121 personer som insjuknat fått intensivvård.

6,3 miljoner fall har konstaterats i världen, och 1,4 miljoner i Europa, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell. Den stora motorn globalt är Sydamerika och USA.

– För Sveriges del ligger vi kvar på ungefär samma platå som tidigare. Storstadsregionerna står för den största delen av iva-fall. Vi ser en hyfsat positiv utveckling på sikt, framför allt inför sommaren, säger Anders Tegnell.

Utvecklingen går dock inte längre lika starkt nedåt utan har flackats av och Anders Tegnell uppmanar därför alla att följa råd och rekommendationer. Det vill säga inte resa i onödan, stanna hemma om man är sjuk, minimera nära kontakter om man är över 70 eller i riskgruppen och tvätta händerna.

Anders Tegnell bemöter också det delvis självkritiska uttalandet i Sveriges Radio där han sade att det finns en "förbättringspotential i det vi har gjort i Sverige".

– Det har spridits en nyhet om att jag, och vi på myndigheten, anser att den strategi vi använt varit felaktig och skulle ändras på ett drastiskt sätt. Det är inte alls så. Vi menar fortfarande att strategin är bra, men det finns alltid förbättringar. Man kan alltid bli bättre, säger Anders Tegnell.

Hade det inte varit klokt att tillämpa försiktighetsprincipen och tillämpa hårdare restriktioner i Sverige?
– Att göra mer är inte att följa försiktighetsprincipen. Att göra mer kan också innebära att göra mer skada.

Det finns inget som tydligt talar för att utvecklingen skulle vara väldigt annorlunda om Sverige infört hårdare restriktioner, fortsätter Anders Tegnell. Han tar som exempel att stränga restriktioner fått en, enligt honom, bra effekt i Norge men inte i Storbritannien.

– Jag tror att när vi utvärderar det här om några år kommer det inte vara lätt att säga vilka åtgärder som gett framgång på vissa ställen men inte på andra.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev