Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folkhälsomyndigheten ser över kunskap om munskydd

Publicerad: 5 maj 2020, 12:43

UPPDATERAD Behovet av intensivvård går ner, vilket är positivt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenIntensivvårdSocialstyrelsen

– Antalet inneliggande patienter i intensivvård är 514 patienter, vilket är fem fler än i går, och antalet disponibla iva-platser är 1 053, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

Men, påpekar hon:

– Krisen är absolut inte över. Pandemin fortgår fortfarande. 17 av landets 21 regioner befinner sig i förstärkningsläge och de övriga fyra i stabsläge.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 2 854 personer har avlidit i sviterna av virussjukdomen covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 85 personer det senaste dygnet.

Totalt är 23 216 bekräftat smittade av coronaviruset.

– Det finns en eftersläpning när det gäller rapporteringen av antalet döda, men som det ser ut är det (antalet dödsfall) ingen uppgång i alla fall. Vi ser en ökning av antalet fall ute i landet, exempelvis Skåne, men det beror till stor del på provtagning bland personal, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

På en fråga om viruset kan vara säsongsbundet, svarar han:

– Det är inte omöjligt, framför allt om smittspridningen avtar kraftigt när värmen och sommaren kommer. Då finns en risk att det kommer tillbaka till hösten. Men det är för tidigt att säga.

I en debattartikel uppmanar en grupp forskare allmänheten att använda munskydd.

– Vi har en grupp som tittar på kunskapsläget kring munskydd och vi kommer att komma med ett ställningstagande inom ett par dagar, säger Wallensten om eventuellt ändrade rekommendationer om munskydd.

Jenny Rehnman, avdelningschef på Socialstyrelsen, om möjlig smittspridning på landets LSS-boenden:

– Det finns inga signaler om att läget skulle vara allvarligt. Men vi ser utmaningar inom dessa boenden. Det är många aktörer kring människor med flerfunktionshinder. Därför kommer vi att gå ut med information. Vi får också signaler från personal i kommunerna om att det är svårt att verkställa exempelvis de basala hygienrutinerna.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev