Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folkhälsomyndigheten undersöker ett yngre barns död

Publicerad: 6 maj 2020, 12:59

Anders Tegnell vid en tidigare presskonferens.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Nästan 24 000 personer i Sverige har bekräftats smittade med coronaviruset. Samtidigt undersöker Folkhälsomyndigheten om ett dödsfall av ett yngre barn är kopplat till covid-19.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

– I vår dödsstatistik har det dykt upp ett mindre barn där det håller på att utredas om det är orsakat av covid-19 eller inte. Vi kommer inte att lämna ut fler kommentarer för att inte riskera att det blir möjligt att identifiera det enstaka fallet. Vi har kontakt med vårdgivarna och de utreder om det är covid-orsakat eller inte, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att sammanlagt 2 941 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 87 personer under det senaste dygnet.

–  Vi börjar närma oss 3 000 personer, vilket är ett förskräckligt stort tal, säger, Anders Tegnell.

Sammanlagt har nu 23 918 personer bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige sedan utbrottets början. Många av de nya fallen är vård- och omsorgspersonal, enligt ANders Tegnell.

– Det vi börjar se nu när vi börjar få lite större kapacitet på hur mycket prover som kan tas, är att vi får allt fler vård- och omsorgspersonal som provtas för att veta om de kan återgå i arbete när de har mindre symtom.

– Vi vet inte var de är smittade, det håller vi och gräver vidare i på olika sätt. Det är personer som är provtagna för att de har väldigt lätta symtom.

De nya uppdaterade siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar också att antal intensivvårdade är 1 620 personer.

– Det är ett belastat men stabilt läge i sjukvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev