Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folkomröstning om inlandsvården

Publicerad: 13 februari 2013, 15:20

Den 26 maj ser det ut att bli folkomröstning om inlandsvården i Västerbotten. Nu har den politiska majoriteten presenterat frågan folket ska ta ställning till.


Redan i december hade folkinitiativet  Sjukvård för alla  samlat in mer än de 20 550 namnunderskrifter som krävdes för att nå upp till tio procent av de röstberättigade i Västerbotten. Det innebär att landstinget tvingas genomföra en folkomröstning. Efter en skärpning av kommunallagen 2011 krävs det två tredjedelars majoritet i fullmäktige för att stoppa en folkomröstning om ett folkinitiativ samlar in underskrifter från mer än tio procent av de röstberättigade.

Folkinitiativet  Sjukvård för alla  startade i Västerbottens inland efter landstingets beslut att ta bort akutvårdsplatserna i Dorotea och dra in ambulansen i Åsele. Och det är dessa frågor som alla röstberättigade invånare i Västerbotten nu får ta ställning till. Den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet föreslår att folkomröstningen hålls den 26 maj.

Frågan som den politiska majoriteten vill att västerbottningarna ska ta ställning till lyder:  För att minska underskottet i landstingets budget beslutades att minska antalet vårdplatser i Dorotea från fyra till två och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil. Ska detta budgetbeslut med ovan nämnda åtgärder gälla tills vidare?

De fyra borgerliga oppositionspartierna i alliansen meddelade samtidigt att de vill att folkomröstningen i stället ska hållas i samband med de allmänna valen 2014. De presenterade även ett alternativt förslag till fråga. Men gav samtidigt beskedet att om det blir folkomröstning den 26 maj med majoritetens förslag till fråga så kommer alliansen att ställa sig på nejsidan.

På måndag den 18 februari tar landstingsstyrelsen ställning till datum och fråga för folkomröstningen. Dagen efter fattar landstingsfullmäktige det slutliga beslutet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News