Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Folsyra i mjöl minskade antalet fosterskador

Publicerad: 12 Juli 2007, 12:42

Antalet foster med ryggmärgsbråck har minskat med över hälften sedan Kanada införde berikning av mjöl med folsyra. Det visar en stor genomgång som publiceras i dagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine.


1998 införde Kanada obligatorisk berikning av mjöl och vissa pastaprodukter med B-vitaminet folsyra. Kanadensiska forskare har nu utvärderat effekterna av berikningen i en studie som sträcker sig mellan år 1993 och år 2002.

Deras resultat visar att det totala antalet neuralrörsdefekter minskade med 46 procent, från 1,58 per 1000 födslar innan berikningen införts, till 0,86 per 1000 födslar under berikningsperioden. Allra mest hade antalet ryggmärgsbråck minskat, som hade gått ned med 53 procent. Något svagare var tillbakagången i antalet hjärnbråck, vilka minskat med 31 procent, liksom antalet fall av anencefali, som innebär att större delar av storhjärnan saknas, vilka gått ned med 38 procent.

Studien inkluderade både levande födda barn, dödfödslar och graviditeter som avslutats på grund av fosterskador hos kvinnor bosatta i sju av de tio kanadensiska delstaterna, mellan åren 1993 till 2002. Resultaten visade att fosterskadorna minskade som mest i de regioner som hade en högre förekomst av fosterskador innan berikning med folsyra infördes. I de två delstater där frekvensen innan var som högst, hade skadorna gått ner med 80 procent.

I Sverige har debatten angående ett eventuellt införande av berikning med folsyra pågått under ett flertal år. Vinsterna i form av minskade fosterskador vägs mot eventuella nackdelar, som att folsyra enligt vissa studier kan öka risken för koloncancer. Livsmedelsverket och Socialstyrelsen väntas ta ställning i frågan inom de närmaste månaderna.

New England Journal of Medicine 2007: 357; 135-142

Läs även om SBU:s senaste genomgång av folsyreberikning 

Läs även om att folsyra kan öka cancerrisken

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev