Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folsyra kan öka risken för tumörer i tarmen

Publicerad: 7 juni 2007, 11:21

En amerikansk studie visar att folsyratillskott kan ge en ökad risk för avancerade sjukdomsförändringar i tjock- och ändtarmen sex till åtta år efter påbörjad behandling.


Tillskott med folsyra i mjöl används i vissa länder för att minska risken för neuralrörsdefekter hos foster. På senare tid har en ökad risk för cancerutveckling, främst i tjock- och ändtarmen, förts fram som en möjlig avigsida med tillskott av folsyra. Denna risk lyftes tidigare i våras fram när SBU i en rapport gick igenom det vetenskapliga underlaget för folsyraberikning.

I en ny studie har amerikanska forskare undersökt effekterna av folsyratillskott hos 1 021 män och kvinnor som tidigare haft polyper, eller godartade förstadier till cancer, i tjock- eller ändtarmen.
 Studiedeltagarna lottades till att antingen få 1 mg folsyra dagligen eller placebo. De följdes sedan upp med en koloskopiundersökning efter tre år. Ytterligare en undersökning gjorde tre eller fem år senare.

Resultaten från studien publiceras i gårdagens utgåva av Jama. Forskarna kunde inte hitta någon skillnad mellan grupperna beträffande utveckling av nya, icke avancerade polyper, varken vid det första eller andra uppföljningstillfället.

Vid det andra uppföljningsstillfället fanns dock en 67 procent ökad risk för utveckling av avancerade sjukdomsförändringar i gruppen som fått folsyratillskott. Riskökningen var precis signifikant. Till avancerade sjukdomsförändringar räknas bland annat polyper större än 1 cm i diameter och invasiv cancer.

Forskarna bakom studien konstaterar att resultaten är tvetydiga. Mot bakgrund av att folsyraberikning används i USA efterlyser de mer forskning om huruvida folsyra kan öka riskerna för cancerutveckling både i och utanför tarmen.

JAMA. 2007;297:2408-2409

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev