Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folsyra ökade inte cancerrisken

Publicerad: 25 januari 2013, 07:43

Förekomsten av cancer i befolkningen påverkas troligen inte av att mjölet berikas med folsyra. Åtminstone inte på några års sikt, enligt en ny metaanalys.


Resultatet presenteras i medicintidskriften the Lancet av forskare från bland annat Norge, Storbritannien och Australien.

I slutet av 1990-talet började USA och Kanada att tillsätta folsyra i mjöl, så att livsmedel som bröd och pasta berikades med B-vitaminen. I dag är detta praxis i mer än 50 länder i världen.

Syftet är att förebygga ryggmärgsbråck på foster, då folsyra underlättar celldelningen. Men i andra vågskålen ligger farhågor om att folsyra också skulle kunna skynda på tumörers tillväxt. Vissa forskare anser att utvecklingen av prostatacancer i USA och Storbritannien efter berikningen pekar mot detta, andra menar att ökningen beror på helt andra saker.

Metaanalysen i Lancet är baserad på 13 studier med totalt cirka 50 000 deltagare som lottades till att äta antingen folsyratabletter eller verkningslös placebo. De som åt folsyra dagligen i fem års tid löpte inte någon ökad risk att drabbas av cancer, är forskarnas slutsats. Den sammantagna risken var lika grupperna emellan. Ingen enskild cancerform stack ut på något sätt, varken kolon-, prostata-, lung- eller bröstcancer.

Forskarna avslutar sin artikel med att konstatera att halterna av folsyra i studierna genomgående var väldigt mycket högre än den som folk får i sig genom att äta berikade livsmedel.

I Sverige utreddes berikningsfrågan för några år sedan men 2008 beslutade Livsmedelsverket att låta mjölet vara, för säkerhets skull. I stället skulle information och gratis folsyratabletter till alla kvinnor i fertil ålder ge färre fall av ryggmärgsbråck. Då regeringen inte ville ge några pengar till just tabletterna så blev det i stället bara information. Och så lär det se ut även framöver, om inte de nya nordiska näringsrekommendationerna som presenteras i juni skulle slå fast någonting annat, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på verket.

– Vi följer litteraturen.

Och sista ordet i frågan är inte sagt. Fler studier och längre uppföljningstid krävs innan cancerfarhågorna kan avfärdas, skriver de båda cancerexperterna Joshua Miller och Cornelia Ulrich i en kommentar i tidskriften. Resultaten ska dessutom tolkas med försiktighet, skriver de, och påpekar att även om inte riskökningen i folsyragruppen var stor nog att nå statistisk signifikans i metaanalysen så hamnade resultaten ändå farligt nära den gränsen, både risken totalt sett och vad gäller prostatacancer.

Varje år föds omkring 20 barn med ryggmärgsbråck i Sverige. Skadan uppkommer mycket tidigt under graviditeten och många kvinnor väljer abort då bråcket upptäcks med ultraljud.

På ett nyfött barn med ryggmärgsbråck ligger nervbanorna oskyddade utanpå ryggen.Barnet drabbas senare av olika grader av förlamning i benen, nedsatt känsel och svårigheter att kissa och bajsa normalt.

Läs abstract:

Stein Emil Vollset med flera. Effects of folic acid supplementation on overall and site-specific cancer incidence during the randomised trials. The Lancet, publicerad online den 25 januari 2013. DOI: 10.1016/S0140-6736(12)62001-7

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev