Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Folsyra ökade tvillingrisk vid IVF

Publicerad: 4 maj 2006, 14:34

Folsyraberikad mat kan öka sannolikheten att få tvillingar i samband med provrörsbefruktning. Det visar brittiska forskare i The Lancet.


Ämnen i artikeln:

IVF

Provrörsbefruktning, så kallad IVF, där flera befruktade ägg sätts tillbaka i livmodern ökar risken för flerbördsgraviditet, att få tvillingar eller ännu fler barn. Eftersom risken att komplikationer tillstöter ökar med antalet foster är det viktigt att hitta faktorer som kan påverka detta. Forskare vid Aberdeen University i Aberdeen, England, visar nu att B-vitaminet folsyra, som rekommenderas till gravida kvinnor för att minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet, är en sådan. Enligt forskarna hade IVF-befruktade kvinnor som åt mat med högt innehåll av folsyra också större chans att bli tvillingmammor än kvinnor med lägre intag av folsyra.

Sammanlagt ingick 602 kvinnor i kohortstudien. Alla genomgick provrörsbefruktning där två befruktade ägg sattes tillbaka i livmodern. Forskarna undersökte samtidigt kvinnornas intag av folsyra, dels naturligt via kosten och dels via tillskott. Därtill mättes nivåerna av B-vitaminet i kvinnornas blod.

Resultatet visar att sannolikheten för tvillingfödsel ökade med stigande intag av folsyra. Chansen att få tvillingar ökade med 27 procent för varje ytterligare 100 mikrogram folsyra som kvinnorna fick i sig.

Av detta drar de brittiska forskarna slutsatsen att kvinnor som genomgår IVF-befruktning inte bör överskrida det rekommenderade dagliga folsyraintaget på 400 mikrogram. Detta för att hålla nere risken för tvillingfödsel samtidigt som kvinnorna upprätthåller ett acceptabelt intag av folsyra för att minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet.

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News